Advocaten voor ongevallen en persoonlijk letsel

Whiplash schadevergoeding: hoe is dit precies geregeld?

Wanneer u een whiplash heeft opgelopen: een definitie & belangrijke symptomen

Mensen die een whiplash hebben opgelopen, hebben dit meestal te danken aan een ongeval, zoals een kettingbotsing en kunnen in bepaalde gevallen een whiplash schadevergoeding krijgen. Bij een whiplash is er sprake van een kneuzing of beschadiging in de nek, schouders of rug ten gevolge van hardhandige bewegingen van het hoofd. De symptomen van een whiplash zijn divers en lopen uiteen van knallen hoofdpijn cq. migraine tot pijn in de nek, stijfheid in de nek, pijnscheuten in de rug en in sommige gevallen ook in de ledematen. Naast deze fysieke gevolgen kunnen er ook mentale en psychische effecten zijn. Bekende voorbeelden die door whiplash-patiënten worden genoemd zijn depressieve gevoelens, lusteloosheid,een regelmatig terugkerende vergeetachtigheid en problemen bij het concentreren tijdens werkzaamheden of uitvoeren van bepaalde handelingen. Een suizend oor en onverklaarbare tintelingen in armen en vinger komen ook geregeld voor.

Heeft u automatisch recht op een schadevergoeding bij een whiplash?

In bepaalde omstandigheden is het mogelijk om na het oplopen van een whiplash een whiplash schadevergoeding te krijgen. Bij een ongeval is de vraag belangrijk wie de veroorzaker is. Als dat een andere partij is, kunt u - eventueel met behulp van een juridisch specialist, de letselschadespecialist zoals bijv. Drost Letselschade B.V. - de opgelopen schade verhalen op de verzekeraar van de andere persoon. Het is absoluut aan te raden om bij het proberen te krijgen van whiplash schadevergoeding een letselschade-expert in te schakelen. Deze weet namelijk exact hoe het zit met de aansprakelijkheid en de wetten en regels die er op dit gebied gelden. Zo voorkomt u dat u een vergoeding misloopt waar u in principe wel recht op heeft. U kunt namelijk niet alleen de gemaakte medische kosten en schadekosten aan uw auto verhalen, maar in veel gevallen ook de gederfde inkomsten. U heeft immers geld misgelopen doordat u bijvoorbeeld als zzp'er of ondernemer een tijd niet heeft kunnen werken. En daar staan onder bepaalde omstandigheden vergoedingen tegenover. Vaak krijgt u van u het ziekenhuis waar u wordt of bent behandeld, als u niet aanvullende of onvoldoende bent verzekerd, op vrij korte termijn rekeningen op de mat. De bedragen kunnen flink in de papieren lopen, dus is snelle actie vereist

Mogelijke behandelmethoden als u een whiplash heeft opgelopen

De gevolgen van een whiplash kunnen op diverse manieren behandeld worden. Meestal worden mensen na een ongeval in het ziekenhuis opgenomen en daar behandeld. Maar het kan ook zijn dat de klachten later komen en een intensieve behandeling via bijvoorbeeld fysiotherapie noodzakelijk is. Ook kan er in ernstige gevallen voor worden gekozen om te opereren of te revalideren in een speciale kliniek.